Kopen of private lease? Vergelijking in cijfers

Een wagen kopen of leasen op lange termijn? Dit is een vraag die veel mensen zich stellen. Beide opties hebben natuurlijk hun voor- en nadelen en de keuze hangt sterk af van individuele voorkeuren en behoeften. Maar de beslissing hangt ook af van het financiële aspect: welke oplossing kost uiteindelijk minder?

Een moeilijke vergelijking

Het beantwoorden van deze vraag is een moeilijke taak. Vooreerst moet je rekening houden met de kosten van de wagen. Naast de aankoopprijs zijn er registratie- en wegenbelasting, verzekering, onderhoud en reparaties, banden en eventuele hulp die nodig is. En je moet de auto voor een goede prijs kunnen verkopen!

Om de juiste vergelijking te maken, moet je ook rekening houden met rente. Het geld dat ik niet gebruik om een auto te kopen, kan ik investeren. Aan de andere kant kost het geld dat ik leen om een auto te financieren rente. Om erachter te komen hoeveel een auto echt kost, kun je ons artikel over dit onderwerp lezen.

Contante aankoop: koopvoordeel

Laten we twee populaire modellen als voorbeeld nemen: de Citroën C3 (You! versie 1.2 Puretech 61KW voor EUR 16.636) en de Volkswagen Polo (Life versie 1.0L TSI 70KW voor EUR 23.885). In elk van deze gevallen vergelijken we de kosten van de wagen bij vergelijkbaar gebruik (5 jaar en 10.000 kilometer per jaar) en een vergelijkbaar niveau van verzekering en services.

Maandelijkse kosten (60 maanden en 10.000 km per jaar) Totale aankoop in contanten Private lease Verschil
Citroën C3 212,2 EUR 225,6 EUR +6,3%
Volkswagen Polo 273,4 EUR 293,5 EUR +7,3%

Eerste conclusie: als je genoeg geld hebt om de auto rechtstreeks te kopen, is dit een goedkopere optie. Rekening houdend met de kosten van de wagen, een schatting van de restwaarde en een conservatieve rente van 1,25% op het geld dat overblijft, is private lease 6,3% tot 7,3% duurder.

Maar wees voorzichtig met je cashflow, want omdat je bij private lease alleen betaalt voor het gebruik van de auto, zit je geld niet onnodig vast in je wagen en neem je geen risico op de restwaarde van de auto…

Weinig of geen spaargeld? Liever private lease!

Als je weinig of geen spaargeld hebt, is private lease de voordeligste oplossing. In elk geval moet je de auto financieren en er rente over betalen. Terwijl je met private lease alleen het gebruik van de auto kunt financieren, moet je bij aankoop de hele prijs financieren!

Tweede conclusie: hoe meer je moet lenen, hoe aantrekkelijker private lease is. Het is niet alleen goedkoper (meer dan 6% in ons voorbeeld), maar je kunt ook je maandelijkse uitgaven beperken. Het maandelijkse aflossingsbedrag voor de Citroën is 324 euro, terwijl dat voor de Volkswagen 465 euro is over 5 jaar. Exclusief gebruikskosten.

Maandelijkse kosten (60 maanden en 10.000 km per jaar) Kopen op krediet (geen aanbetaling) Private lease Verschil
Citroën C3 258,9 EUR 243,3 EUR -6,0%
Volkswagen Polo 340,5 EUR 319,0 EUR -6,3%

Impact van tijd en kilometers

Welke financieringsmethode je ook kiest, de maandelijkse kosten van een auto zullen altijd lager zijn als de wagen langer wordt gebruikt. Dit komt omdat een voertuig over het algemeen meer waarde verliest in de eerste paar jaar van zijn levensduur. Maar het verschil zal groter zijn als je weinig rijdt (10.000 kilometer per jaar) dan als je veel rijdt (20.000 kilometer per jaar).

In onze vergelijking voor een Polo met een aanbetaling van 10.000 EUR (het bedrag wordt geleend), zijn de maandelijkse kosten van een aankoop of leasing op lange termijn ongeveer gelijk, ongeacht de duur of het aantal kilometers. Met andere woorden, in tegenstelling tot wat we vaak lezen, hebben het aantal gereden kilometers en de gebruiksduur van de auto vrijwel geen invloed op de keuze van de financieringsformule.

Maandelijkse kosten voor een Volkswagen Polo Aankoop op krediet (EUR 10.000 aanbetaling) Private lease Verschil
60 maanden en 10.000 km per jaar 304,4 EUR EUR 308,3 +1,3%
60 maanden en 20.000 km per jaar 376,7 EUR 375,3 EUR -0,4%
36 maanden en 10.000 km per jaar 346,2 EUR 342,7 EUR -1,0%
36 maanden en 20.000 km per jaar 399,0 EUR 409,7 EUR +2,7%

Private lease voor iedereen!

Privéleasing is daarom een oplossing die geschikt is voor alle bestuurders. Ook al is het op de lange termijn soms iets duurder dan een traditionele aankoop, het biedt vele andere voordelen (lees ook ons ​​artikel over de 5 voordelen van private lease):

  • Eenvoud en tijdsbesparing: slechts één rekening te betalen, en dat is het!
  • De mogelijkheid om je geld te gebruiken voor andere investeringen;
  • Lagere maandelijkse aflossingen dan bij een aankoop, omdat je alleen het gebruik van de auto financiert;
  • Geen onaangename verrassingen: een onverwachte reparatie? Het lease-bedrijf betaalt, niet jij.