Hoeveel kost een auto (echt)?

Het is belangrijk om te weten hoeveel een voertuig echt kost voordat je beslist of private lease iets voor jou is. Naast de aankoopprijs van de auto zijn er registratie- en wegenbelasting, verzekering, onderhoud, reparaties, banden, hulp en rentekosten op de lening. Al deze kosten kunnen snel oplopen. Bovendien moet je de auto voor een goede prijs kunnen verkopen!

10.000 km per jaar gedurende 5 jaar

Laten we het voorbeeld nemen van de Citroën C3 in de You! 1.2 Puretech 61KW versie, die 16.636 euro kost inclusief kortingen. Als je gedurende 5 jaar 10.000 km per jaar rijdt en de auto verkoopt, kun je volgens onze schattingen ongeveer 11.000 euro terugverdienen, wat neerkomt op een reële kostprijs van 5.636 euro. Maar dat is slechts 44% van de totale kosten van een contante aankoop, zonder krediet. Je moet rekening houden met verzekering, belasting, onderhoud, vervanging van banden en hulp. De maandelijkse kosten van de auto bedragen dus 12.735 euro in een periode van 5 jaar, of 212 euro per maand. Als je de volledige aankoopprijs van de auto leent, tel je daar een rente bij op van bijna 47 euro per maand. In dit geval bedragen de afschrijvingskosten van de auto slechts 36% van de totale kosten.

private lease,privéleasing,private leasing,auto leasen particulier,personal lease private lease,privéleasing,private leasing,auto leasen particulier,personal lease

 

20.000 km per jaar gedurende 5 jaar

Als je meer rijdt, stijgen de kosten van de auto. De restwaarde daalt en je moet rekening houden met een duurdere verzekering, hogere onderhoudskosten en extra bandenvervangingen. De kosten stijgen echter niet evenredig met het gebruik. Op maandbasis stijgen de kosten van de auto naar EUR 293 of EUR 340, afhankelijk van of je contant betaalt of huurt.

private lease,privéleasing,private leasing,auto leasen particulier,personal lease private lease,privéleasing,private leasing,auto leasen particulier,personal lease

 

Minder dan de helft van de totale kosten

Merk op dat het verschil tussen de aankoopprijs van de wagen en de restwaarde bij wederverkoop, d.w.z. de kosten van het afschrijven van de auto, in ons voorbeeld altijd minder is dan de helft van de kosten van het gebruik van de auto. Hoe duurder de wagen echter is, hoe hoger het aandeel van de afschrijving.

Wanneer je echter een voertuig koopt, moet je de volledige aankoopprijs voorfinancieren en pas wanneer je de auto verkoopt, krijg je een deel van de aankoopprijs terug. De rest van de kosten is gekoppeld aan het gebruik van de auto en is ook opgenomen in een private leasecontract. Met dit type contract betaal je alleen de werkelijke afschrijving op de wagen en loop je geen risico op de restwaarde. Tweedehandsprijzen kunnen van jaar tot jaar verschillen. In dit artikel hebben we voor u de vergelijking gemaakt tussen de kosten van het kopen van een auto en hetzelfde voertuig op private lease.