Zou private leasing de oplossing kunnen zijn waardoor iedereen in een (bijna) nieuwe auto kan blijven rijden tot de effecten van de crisis verminderen? Grote voordelen van deze formule: een verbintenis van korte duur, het budget is op voorhand gekend en vaak is er een clausule voor vroegtijdige stopzetting.

 

Nu de economie moeizaam probeert recht te krabbelen na de aardverschuiving van Covid-19 kampen vele particulieren met grote twijfels. Is dit wel het juiste moment om een nieuwe auto te kopen? Het lijkt verleidelijk, want zijn er nu geen koopjes te doen bij de dealers? Dus: investeren of niet? Maar is het niet beter om middelen vrij te houden als buffer tegen eventuele tegenslagen? Private leasing zou weleens het universele antwoord kunnen zijn op al die vragen. Een snelle analyse van de voor- en nadelen.

 

Gebruiksaanwijzing

Leasing was lang voorbehouden aan bedrijven, maar is vandaag een van de financieringsmogelijkheden die ook voor particulieren bereikbaar zijn. Onder private lease verstaan we het volledige gebruik van een auto – met heel wat diensten erbij – in ruil voor een maandelijkse huur. Met uitzondering van de brandstof en eventuele boetes is het budget op voorhand gekend en dus vermijdt de bestuurder alle nare verrassingen.

Bij de kosten die doorgaans in dit dienstenpakket inbegrepen zijn horen de verkeersbelasting, de verzekering, herstellingen en onderhoud, banden en afslepen bij panne. Andere zaken zoals vervangwagens of winterbanden kunnen ook in de huurprijs worden inbegrepen, maar dat is niet overal zo. Het is dus belangrijk om de inhoud van de verschillende aanbiedingen te bekijken voor je tekent.

 

Nieuw of tweedehands

Met private leasing kan je rijden met een nieuwe of een bijna nieuwe auto, want heel wat leveranciers bieden tegenwoordig de mogelijkheid om een private lease af te sluiten over een jonge tweedehandswagen. In dat geval is de huurprijs nog aantrekkelijker. Let wel op, want een leasingcontract loopt over een vooraf bepaalde duur en afstand. Doorgaans gaat het uit van een 10.000 kilometer per jaar en moet je bijleggen voor elke kilometer die je meer rijdt.

Een ander groot voordeel van de formule, vooral voor jonge bestuurders, is dat de prijs van de verzekering nooit buitensporig hoog is. De verzekeringstarieven worden berekend over het totale wagenpark en verzwaren dus nooit een individuele maandelijkse huurprijs, ongeacht het aantal schadevrije jaren van de bestuurder.

 

Goedkoop uitstappen

In heel onzekere tijden waar de financiële situatie van elke particulier of elk gezin heel plots kan omslaan voorzien verschillende private lease-bedrijven hun contract van een slimme regeling voor een vroegtijdige stopzetting. Met andere woorden: als de klant zijn contract vroeger wil opzeggen dan voorzien, wordt rekening gehouden met gunstige uitstapvoorwaarden. Een voordeel dat vandaag zeker niet mag worden onderschat.